Al Tsantiri News
Al Tsantiri News

10 Μικροί Μήτσοι

1991

 

Οι Δέκα Μικροί Μήτσοι είναι μια σατιρική κωμωδία της ελληνικής τηλεόρασης, που παιζόταν από το 1992 μέχρι και το 2004. Πρωταγωνιστούσε και έγραφε το σενάριο ο σατιρικός συγγραφέας και κωμικός Λάκης Λαζόπουλος, σε σκηνοθεσία Αθηνάς Αιδίνη.
Αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ιδιωτικής τηλεόρασης, καθώς η τηλεθέαση έχει αγγίξει μέχρι και το 50%. Έγινε ίσως η μακροβιότερη μη καθημερινή τηλεοπτική σειρά, καθώς μετά την ολοκλήρωση του βασικού κύκλου επεισοδίων (1992 - 1995), ο Λάκης Λαζόπουλος επέστρεφε μία φορά το χρόνο με ένα έκτακτο επεισόδιο που σχολίαζε τα σημαντικότερα γεγονότα της εποχής. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το επεισόδιο του 1996 "Όλα τα κάνεις Αμέρικα, Όλα τα θέλεις Αμέρικα", όπου ο δημιουργός μέσω των χαρακτήρων του αναφέρεται στα γεγονότα στα Ίμια.
 
Μέσα από 20 συνολικά βασικούς χαρακτήρες, που υποδυόταν ο ίδιος ο Λαζόπουλος, η σειρά αυτή επιχείρησε να σατιρίσει και να σχολιάσει τα κακώς κείμενα της κοινωνίας εκείνης της εποχής. Η επιτυχία της σειράς οφείλεται στην ποικιλία των ρόλων, καθώς και το καυστικό χιούμορ του δημιουργού.
 
Η σειρά αυτή έχει μια ιδιότυπη προβολή, καθώς δεν είχε ποτέ τη σταθερότητα μιας εβδομαδιαίας σειράς. Στα πρώτα 8 επεισόδια που προβλήθηκαν από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 1992, η προβολή των επεισοδίων γινόταν κάθε 2 εβδομάδες. Ούτε και η διάρκεια των επεισοδίων ήταν σταθερή. Τα πρώτα επεισόδια διαρκούσαν από 45' έως μια ώρα, ενώ τα τελευταία επεισόδια προς το 2003 είχαν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια, μιας και ήταν έκτακτα. Ο Alpha TV ξαναπρόβαλε μέρη των Δέκα Μικρών Μήτσων στις 22 Ιουνίου 2010 για να αντικαταστήσει το Αλ Τσαντίρι Νιουζ που εκείνη την εβδομάδα είχαν απεργία οι εργαζόμενοι του.
 
Οι Χαρακτήρες:
Ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή των σημαντικότερων "Μήτσων". Δίνονται με σειρά εμφάνισης.
 
1. Μήτσος - Ριρίκα
Ο πρώτος Μήτσος ήταν ένας παραδοσιακός οικογενειάρχης. Μαζί με τη γυναίκα του Ριρίκα (Υρώ Μανέ) σχολίαζαν την καθημερινότητα. Η Ριρίκα ήταν ερωτευμένη με τον παρουσιαστή των ειδήσεων, με τον οποίο συνομιλούσε. Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο πρώτο επεισόδιο της σειράς και για τελευταία στον τρίτο κύκλο. (1993 - 1994)
 
2. Μήτσος - Ελενίτσα
Ο πλέον σταθερός και κλασικός Μήτσος του Λαζόπουλου. Εμφανίζεται με τη γυναίκα του Ελενίτσα (Ελένη Γερασιμίδου) και σχολιάζουν τα πάντα που συμβαίνουν γύρω τους, με σύνηθες θέμα συζήτησης τα κιλά της Ελενίτσας. Εμφανίζονται τουλάχιστον μία φορά σε κάθε κύκλο (πλην του 3ου) και το ντεκόρ που τους πλαισιώνει παραμένει αδιάβλητο για 12 και παραπάνω χρόνια.
 
3. Μήτσος - Γριά
Ένας ακόμα χαρακτήρας ονόματι Μήτσος, με τη διαφορά ότι αντιπροσωπεύει την τρίτη ηλικία. Το περίεργο με τον χαρακτήρα αυτόν είναι ότι ο δεύτερος ρόλος δίπλα του ξεχώρισε περισσότερο. Πρόκειται για την γυναίκα του, που την υποδύθηκε ο Παύλος Χαϊκάλης. Η τσαχπίνα και άπιστη Γριά έκανε την εμφάνισή της στο 1ο επεισόδιο της σειράς, επανεμφανίστηκε στο δεύτερο μισό του 2ου κύκλου και έκανε σποραδικές εμφανίσεις μέχρι ένα έκτακτο επεισόδιο του 1998, όπου ο Παύλος Χαϊκάλης υποδύθηκε και τον ιερέα Παπαλάμπρο, ο οποίος συμπτωματικά ήταν ένας από τους βασικούς δεύτερους ρόλους της σειράς "Τι ψυχή θα παραδώσεις, μωρή;".
 
4. Δημήτρης - Τζένη
Ο Δημήτρης είναι ο πλούσιος εκφωνητής των ειδήσεων με τον οποίο η Ριρίκα είναι ερωτευμένη και η Τζένη (Σοφία Φιλιππίδου) είναι γυναίκα του. Αντιμετωπίζουν τα γεγονότα με τεράστια αναλγησία. Μάλιστα, η Τζένη κάνει πολλές απόπειρες να αυτοκτονήσει λόγω ανίας. Ο Δημήτρης απολύεται στο τέλος του 2ου κύκλου, ενώ ενάμιση χρόνο μετά, τη θέση του στον τομέα "Πλούτος" παίρνει η Εμμανουέλα Γρουμπουλάκη.
 
5. Γύφτος
O Γύφτος με τη γυναίκα του (Σοφία Φιλιππίδου) σατιρίζουν την λαϊκή πραγματικότητα. Η Σ. Φιλιππίδου αποχωρεί από τη σειρά με το τέλος του 2ου κύκλου και ο Γύφτος προβιβάζεται σε εκφωνητή ειδήσεων από το 1993 μέχρι και το τέλος της σειράς.
 
6. Μήτσος Φευγουλέας
Ο αστυνόμος Φευγουλέας αντιπροσωπεύει το Νόμο μέσα από την χιουμοριστική πλευρά, και δημιουργήθηκε ώστε να σατιριστεί ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Μαζί με τον πιστό του βοηθό, το Όργανο (Κ.Ντεσαρκισιάν), καταδιώκουν το έγκλημα από τα μέσα του 1992 μέχρι και το τέλος των "Δέκα Μικρών Μήτσων".
 
7. Η Χήρα Μήτση
Ο κλασικότερος "Μήτσος" όλων, η δημοτικότητά της αυξήθηκε συνεχώς από την πρώτη της εμφάνιση προς το τέλος του 1ου κύκλου. Εμφανίζεται σε κάθε επεισόδιο ανελλιπώς και με εκτεταμένη πλοκή. Αντιπροσωπεύει την γυναικεία παρουσία στην ελληνική κοινωνία που προσπαθεί να τα συνδυάσει όλα και πλαισιώθηκε από πάρα πολλούς ηθοποιούς, όπως : τα παιδιά της (Μαρία Γεωργιάδου, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης), τη Συμπεθέρα (Κάρμεν Ρουγγέρη) και ο μέλλων σύζυγος Στρατηγός (Κ. Τσιάνος), όπως και πολλούς guest stars. Αρχικά, ο Λαζόπουλος προσπάθησε μέσα από το προφίλ της Χήρας να μιμηθεί τη Σαπφώ Νοταρά (κυρίως στον τρόπο ομιλίας), αλλά μετά η Χήρα εξελίχθηκε στη μορφή που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.
 
8. Ο Φυλακισμένος
Ο Φυλακισμένος σατίριζε την πολιτική πραγματικότητα για 8 περίπου χρόνια μαζί με τους Χρήστο Χατζηπαναγιώτη και Χρήστο Ευθυμίου. Πραγματοποίησε μια απόδραση στον 4ο κύκλο, η οποία έληξε άδοξα, αλλά έπαιξε σημαντικότατο ρόλο ως Πρόεδρος της Μυστικής Υπηρεσίας των Φυλακών.
 
9. Ο Ανθρωπάκος
Ο ανθρωπάκος είναι ένας φοβισμένος πολίτης που έχει αποδράσει από την καταπιεστική του μητέρα Μαρία Φωκά και κάνει ασκήσεις θάρρους για να ξεπεράσει τους φόβους του. Ερωτεύτεται τις ανάλογες απροστάτευτες γυναίκες, όπως η Μίρκα Παπακωνσταντίνου και η Δάφνη Λαμπρογιάννη. Από τους λίγους χαρακτήρες που άλλαξαν ελάχιστα από το 1992.
 
10. Μήτση Καραμήτση
Η "πάρα πολύ επιτυχημένη" και "λαοφιλής" λαϊκή τραγουδίστρια Μήτση Καραμήτση εμφανίστηκε στο επεισόδιο "Ο Μήνας Έχει Δεκατρείς" του δευτέρου κύκλου. Πλαισιωνόταν πάντα από την κολλητή της Ξανθή "Καρακαλτάκα" Τσογλάνογλου (Ματθίλδη Μαγγίρα) και με τη νέα χιλιετία, με τον κομμωτή Λεωνίδα (Βασίλης Χαραλαμπόπουλος). Και με τους δύο σχολίαζαν τα τηλεοπτικά πρόσωπα, κυρίως τις άλλες "επιτυχημένες" τραγουδίστριες, αλλά κυρίως συζητούσαν για την ερωτική τους ζωή. Στα μέσα του 3ου κύκλου, το 1994, στην Αντίσταση κατά του μέτρου του Παπαθεμελή για τα νυχτερινά κέντρα, η Μήτση τραγούδησε την μεγάλη επιτυχία, "Παπαθεμελή - Παπαθεμελή". Τα τελευταία χρόνια της σειράς, ο ρόλος της συρρικνώθηκε μέχρι απαλοιφής.
 
11. Τζίμης
Ο "φλώρος", το παιδί των πλουσίων, με τη γνωστή φράντζα, που αργότερα έγινε σήμα κατατεθέν των emo, εμφανίστηκε στο ίδιο επεισόδιο με την Μήτση Καραμήτση. Δίπλα του έπαιζε ο άγνωστος τότε Χριστόφορος Παπακαλιάτης. Σατίριζαν αυτού του είδους τη νοοτροπία της νέας γενιάς. Δύο σχέσεις του είναι αρκετά γνωστές. Η πρώτη είναι με τη Μισέλ, η οποία αναφέρεται μετά το χωρισμό τους. Η δεύτερη είναι ο κεραυνοβόλος του έρωτας με την Ελισάβετ (Λίλιαν Δημητρακοπούλου), ο οποίος αποσχόλησε 3 κύκλους. Αργότερα, όταν ο Παπακαλιάτης αποχώρησε από τη σειρά, αντικαταστάθηκε με διάφορους ηθοποιούς, όπως ο Γιώργος Σεϊταρίδης, ο Ρένος Χαραλαμπίδης, αλλά και ο Μίκης Θεοδωράκης.
 
12. Τζίμης (ή Τζιμς)
Ο γνωστός Τζίμης από την Καρδίτσα, είναι ο ξάδερφος του Τζίμη των Βορείων Προαστίων. Προέκυψε από κάποια σύζευξη οικογενειών και παρουσιάστηκε με το ξεκίνημα του 3ου κύκλου (1993). Το 95% των περιπτώσεων, μιλάει από ένα καρτοτηλέφωνο στα Κ.Τ.Ε.Λ. Καρδίτσας και δεν έχει σχεδόν ποτέ κάποιον ηθοποιό δίπλα του, όπως οι υπόλοιποι. Παρέμεινε σχετικά σταθερός στο πέρασμα του χρόνου.
 
13. Κων/νος Καραμανλής
Ο Λαζόπουλος υποδύθηκε τον Καραμανλή πριν και μετά τον θάνατό του, ο οποίος μαζί με τον υπηρέτη του Θόδωρο (Τ. Παλαντζίδης) αγναντεύουν το παρόν κοιτάζοντας νοσταλγικά το παρελθόν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της νοσταλγίας αυτής είναι η έκτακτη εμφάνιση της Χαρούλας Αλεξίου.
 
14. Ο Μούτσος
O Μούτσος εμφανίστηκε ως...μούτσος στο καράβι μαζί με τον Σκαραβαίο Τάσο Παλαντζίδη και τον καπετάνιο Χρήστο Ευθυμίου. Στα μέσα του 4ου κύκλου προβιβάζεται σε οδηγό ταξί με τον Παλαντζίδη, ενώ κάνει σποραδικές εμφανίσεις στο καράβι, όπως η χαρακτηριστική με την Milva. Ο Σκαραβαίος και ο Μούτσος συμβολίζουν τους Νεοέλληνες που αναζητούν την υλική ευδαιμονία. Πολλοί μεγάλοι έλληνες ηθοποιοί έχουν ανεβεί στο ταξί, όπως η Ρένα Βλαχοπούλου και η Σπεράντζα Βρανά. Εκεί πραγματοποίηθηκε και η πολυαναμενόμενη συνάντηση μετά από 30 και παραπάνω χρόνια του Θωμά (Θανάσης Βέγγος) και του Ηλία (Κώστας Χατζηχρήστος).
 
15. Η Μισέλ
Το ξανθό κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο εισβάλλει στη ζωή του Τζίμη για να τα ξαναβρούν. Δυστυχώς, όμως, αυτός δεν είχε τέτοια πρόθεση. Παρ' όλα αυτά, εκείνη συνεχίζει να του κάνει τη ζωή άνω κάτω μέχρι και το 2002. Τα χαρακτηριστικά της Μισέλ ήταν και είναι το τηλέφωνο - μπανάνα που έχει, όπως και η αποτυχημένα ναζιάρικη φωνή της. Η μητέρα της είναι η Εμμανουέλα Γρουμπουλάκη. Έχει μια αδελφή, τη Ρενάτα, (Δήμητρα Παπαδοπούλου), την οποία θεωρεί αντίζηλό της. Η Ρενάτα εμφανίστηκε μόνο μια φορά και από τότε γίνονται πολύ σπάνιες αναφορές σ' αυτήν.
 
16. Εμανουέλλα Γρουμπουλάκη
Η Εμμανουέλλα Γρουμπουλάκη (ή αλλιώς, η Πλούσια) εμφανίστηκε στο Χριστουγεννιάτικο επεισόδιο των "Δέκα Μικρών Μήτσων" το 1994 και από τότε έχει πάντα εμφανιστεί σε κάθε επεισόδιο. Είναι η νεόπλουτη που όλη τη μέρα μιλάει για ανούσια πράγματα στο τηλέφωνο, το οποίο σχεδόν ποτέ δεν αποχωρίζεται. Σπάνια εμφανίζεται σε σκηνές της χωρίς το τηλέφωνο αντίκα που λατρεύει και ακόμη πιο σπάνια εμφανίζεται όρθια. Σύνηθές θέμα της με την τηλεφωνική της φίλη είναι η Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη.
 
17. Η Κομμώτρια
Ο Ντίμης, ή αλλιώς "Κομμώτρια", είναι ένας από τους μεταγενέστερους "Μήτσους" του Λαζόπουλου, καθώς η πρώτη του εμφάνιση έγινε μετά την ολοκλήρωση της σειράς σε μόνιμη βάση. Εμφανίζεται με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, τον σύντροφό του. Η δημιουργία του χαρακτήρα αυτού αποτελεί σάτιρα του γεγονότος ότι οι περισσότερες ελληνικές σειρές περιείχαν έναν τέτοιο χαρακτήρα. Το χαρακτηριστικό του Ντίμη είναι ότι αναφέρεται σε όλους στο θηλυκό γένος, ακόμη και όταν πρόκειται για άνδρα.
 
18. Ο Σαλονικιός
Ο δεύτερος μεταγενέστερος "Μήτσος" είναι ο Σαλονικιός, ο οποίος μαζί με τον κολλητό του Δημήτρη Σταρόβα κάθονται όλη μέρα στη βεράντα του σπιτιού στη Θεσσαλονίκη πίνοντας φραπέ και συζητώντας για τα τεκταινόμενα. Η ατάκα του Σαλονικιού "Χαλαρά" με τη γνωστή Θεσσαλονικιώτικη προφορά είναι από τις πλέον επιτυχημένες.